Kolonnekørsel - Tirsdagsklubben

Gå til indhold

Kolonnekørsel

Diverse

Gruppe-kørsel på MC
Det er både fascinerende og sjovt at køre motorcykel i en gruppe, men det er bestemt ikke ufarligt. Det er derfor vigtigt, at vi følger nogle få enkelte retningslinier, både for egen og andres sikkerhed. Indtag derfor en zig-zag formation under kørslen, som vist i eks. herunder:

Denne formation giver et større synsfelt og bremselængde, og et bedre og større udsyn over alle de andre MC'er i gruppen. Desuden får det gruppen til at syne af mere for de øvrige trafikanter - som de så i højere grad vil respektere.

Overdriv gerne din placering i formationen lidt. Foruden øget bremselængde efterlader det heller ikke nogen tvivl hos de andre MC'er om du er venstre- eller højremand.

Afstanden afhænger af farten og især forholdene. Oftest vil det passe med en afstand på mindst 1 sekund, hvilket svarer til ca. 15 meter ved 50 km/t og ca. 25 meter ved 80 km/t.

Når man skal standse, fx. ved en vejudmunding, et kryds eller andet, klapper man zig-zag formationen sammen, ved at højremanden kører op på siden af venstremanden. Derved bliver gruppen kortere, og deltagerne får bedre udsyn og orienteringsmuligheder. Desuden bliver det lettere for gruppen at komme i gang igen og komme samlet over en vej eller et vejkryds. Sørg for at komme af sted i samlet trop, hvis muligt, så gruppen ikke bliver spredt.

Forrest i gruppen kører en "stifinder", som vil holde et jævnt og passende tempo.

Ved overhaling af f.eks. et langsommere kørende køretøj, bil eller lignende, skal man beholde sin plads i gruppen. Der kan opstå en meget farlig situation, hvis en bagvedkørende overhaler samtidig med, at en forankørende trækker ud. Overhalingen skal ske så hurtigt som muligt.

Er der en kører som falder fra under kørslen, kør da op på hans/hendes plads. Dvs. man rykker op og fylder hullet ud, men bliver i samme række og dem bagved følger med op. Dvs. hele rækken rykker op, og "venstremænd" forbliver "venstremænd" og ligeledes for "højremænd" (el. kvinder)

Kryds aldrig/skift aldrig række da det giver en masse uro og der er en meget stor fare for, at der opstår forvirring og farlige situationer.

Den forankørende er altid ansvarlig for, at den bagved kørende er med. Sænk om nødvendigt farten (dette gælder dog ikke ved frafald, her er det sidste mand i kolonnen der tager kontakt til ham/hende) BRUG NU SPEJLENE TIL AT HOLDE ØJE MED AT GRUPPEN BAG DIG STADIGVÆK ER MED!!

Passer du og din MC ikke til det jævne tempo, så placér dig længere nede i rækken, da tempoet bagude varierer en del. Dette betyder til gengæld, at man skal være ekstra opmærksom på sine medkørere. Er du ikke fortrolig med gruppekørsel, så vælg en plads fremme i rækken.

Hold altid din plads i gruppen under kørsel. Får du lyst til at skifte plads, så gør det under en pause.

Tilbage til indhold